6 tips voor styling van een hoog plafond

6 tips voor styling van een hoog plafond

Een hoog plafond biedt oneindig veel mogelijkheden

Ben jij de gelukkige eigenaar van een hoog plafond in huis? Lucky you! Dat is een ware eyecatcher waar menig interieurlover jaloers op is. Kom je er niet helemaal mee uit de voeten? Met deze 6 stylingtips maak je van een hoog plafond een prachtige aanvulling op je interieur.

“THE SKY IS THE LIMIT”

Tip 1: Dubbelop met een entresol

Hoge plafonds, daar kun je nog eens wat mee! Door een entresol (ook wel een tussenvloer of tussenverdieping genoemd) in de ongebruikte ruimte te plaatsen, komen er méters leefruimte bij. Extra plek om te slapen, chillen, gamen, hobbyen of werken: het is maar waar behoefte aan is. En in de plek onder de entresol ontstaat ineens een knusse ruimte die mogelijkheden biedt voor een gezellige zithoek. Al met al is een entresol een geweldige toevoeging aan je interieur!

Tip 2: De perfecte slaapplek op zolder

Op zoek naar meer ruimtelijkheid? Laat dan de ruimte onder het dak open en breng geen verlaagd plafond aan op zolder. Zo wordt dit een unieke slaapkamer! Met twee dakramen tegenover elkaar zorg je dat er veel daglicht naar binnen komt. Wil je de zolder toch opdelen in meerdere ruimtes? Plaats dan midden in de ruimte een muurtje met aan weerskanten een doorgang, zo blokkeer je het licht niet. Plaats het bed tegen het muurtje, zodat je hierachter een echte walk-in closet kan creëren, met veel kastruimte dat óók nog eens uit het zicht is. Benut elk hoekje van het schuine dak door hier maatwerk kasten met schuifdeuren te plaatsen: lekker veel opbergruimte in je slaapkamer op zolder.

In 4 stappen naar een goede basis van jouw interieur

Tip 3: Geen gebrek aan opbergplek

Een hoog plafond betekent ook dat de muren een paar meter hoger zijn dan normaal. Oftewel: mogelijkheden voor een paar meter extra opbergruimte! Ga de hoogte in door kasten op elkaar te stapelen of voor een wandkast van vloer tot plafond te kiezen. Door voor een ondiepe kast te gaan en te spelen met het kastinterieur, creëer je opbergruimte die ruimtebesparend én praktisch is. Geef ieder gezinslid een eigen opbergplekje in de kast en voilà: nooit meer rommel in huis! De ideale hoeveelheid opbergruimte waar iedereen naar op zoek is.

blog28tip4.jpg

Tip 4: styling voor knusheid óf ruimtelijkheid

Is een hoog plafond voor jou een echte eyecatcher of een doorn in het oog? Welk doel je met het hoge plafond ook probeert te bereiken: styling is the key. Ga voor ruimtelijkheid door te spelen met het natuurlijk licht van de ramen en kleurgebruik op de muren. Of maak een statement door grote lampen op te hangen. Knusheid bereik je door de muren wat meer te bedekken. Bijvoorbeeld met een art wall of het ophangen van lange gordijnen. Of wat dacht je van een plafondhoge boekenkast met karakteristieke ladder ervoor? Uniek en imposant!

En ook al liggen in dit geval het plafond en de vloer mijlenver uit elkaar: met de legrichting van een plankenvloer kun je ook leuk spelen met het ruimtelijke effect.  

Welke vloer past het best bij jou?

Tip 5: kleurgebruik op het hoge plafond

Het hoge plafond is er toch: dan kun je er maar meteen ook het beste van maken. Maak een echt statement door een kunstwerk op het plafond te laten schilderen of door voor een speciale schildertechniek, een mooie lijst, een bedrukt spanplafond of hout op het plafond te gaan. Zo’n eyecatcher, zoals houten balken, maken een ruimte optisch hoger zonder dat het kil wordt. Er is genoeg inspiratie voor een uniek plafond te vinden!  

Ga je liever voor wat meer knusheid? Schilder het hoge plafond dan in een donkere of zelfs zwarte kleur, zodat de ruimte knusser wordt.

blog28tip5.jpg
blog28tip6.jpg

Tip 6: voorkom echo

Een nadeel van een hoog plafond is dat het al snel hol klinkt in huis. Deze galm ontstaat omdat het geluid weerkaatste tegen kale, harde oppervlakken. Verbeter daarom de akoestiek in je huis met een aantal praktische oplossingen die echo voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische plafonds, die oor geluidsabsorptie de geluidsdruk in een ruimte onder controle houden. Ook aankleding zoals kleden, gordijnen (met een volle stof) en meubels met zacht materiaal absorberen de geluidsgolven die galm veroorzaken. Met deze geluidsabsorberende oplossingen kom je ook in een huis met hoog plafond volledig tot rust.

Meer info over akoestische plafonds

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

De styliste denkt met je mee voor een sfeervol interieur.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

4x unieke eyecatchers voor op de muur

dinsdag 08-11-2022

4x unieke eyecatchers voor op de muur

Maak van je muur een ware aandachttrekker door hout op de wand, unieke kunst of een prachtig behang aan je interieur toe te voegen.

Lees meer
Steellook binnendeuren als goedkoper alternatief voor stalen deuren

dinsdag 13-09-2022

Steellook binnendeuren als goedkoper alternatief voor stalen deuren

Steellook taats- of schuifdeuren maken jouw moderne jaren ’30 woning of industriële woonstijl helemaal af. Een goedkoop alternatief voor stalen deuren!

Lees meer