8 tips voor verkoopstyling

Zo maak je je huis verkoopklaar: 8 tips voor verkoopstyling

Haal het maximale uit je huis door te kiezen voor een basic woonstijl

Ga je binnenkort je huis verkopen, of wil de verkoop niet vlotten? Door je huis anders te stylen kan dit een hoop schelen: Bekijk je woning door de ogen van de potentiële koper en pas het interieur hierop aan. Het doel is om een zo breed mogelijk koperspubliek te bereiken en een huis te creëren waar iedere kandidaat-koper zich er meteen thuis voelt. 

Het huis moet dus eerst geneutraliseerd en gedepersonaliseerd worden. Hoe je dat doet? Met de volgende 8 tips kun je zelf aan de slag.

House for sale

Tip 1: Vóórdat je huis op de foto gaat, eerst even dit

Begin bij het begin: restylen en opruimen vóór het maken van verkoopfoto’s. De foto’s van je huis op Funda zijn verreweg het belangrijkste. Als de foto ze niet aanspreekt, scrollen mensen door. Besteed dus eerst tijd aan het foto-klaar maken van alle ruimtes in huis. Hoe je dat doet? Maak bijvoorbeeld eens de verlichting aan voor een sfeervol licht op de foto. Creëer daarnaast diepte op de foto’s: maak de foto zo dat hoeken zichtbaar zijn en je veel vloeroppervlakte kunt zien. Gebruik geen flits vanwege de overbelichting en kies een mooie, zonnige dag voor een extra warme lichtinval.

Tip 2: Een likje verf doet wonderen 

Speel bij verkoopstyling liever op safe en kies neutrale en lichte kleuren voor de muren en gordijnen. Zo maak je het voor kijkers makkelijker om de mogelijkheden van je huis te zien en zich voor te stellen hoe zij er zouden wonen. Die rode muur in de woonkamer die je zelf zeer geslaagd vind, kan bijvoorbeeld afschrikken. Schilder deze dan in een frisse witte kleur als het veel vragen oproept bij mensen. Investeer in een likje verf om het huis te neutraliseren. Het ruikt in huis ook meteen als ‘nieuw’!

Tip 3: De bezem erdoor

Creëer een basic woonstijl: haal extra afleidende en persoonlijke details weg. Rommel leidt enorm af en laat een ruimte kleiner lijken. Flink opruimen dus! Maak het vloeroppervlak zoveel mogelijk vrij, verzamel losse spullen zoals post, bonnetjes en pennen in een leuke doos en berg het speelgoed van de kinderen op in een mooie kist. Smaken verschillen en onbewust kunnen jouw verzamelingen en (vakantie)kiekjes potentiële kopers beïnvloeden. 

Naast opruimen kan het ook niet schoon genoeg. De hal is de plek waar men als eerste binnenloopt. Zorg dat de kapstok zo leeg mogelijk is. Dus hang alleen de noodzakelijke jas van het seizoen aan de kapstok. 

Zorg ook dat er niets op de trap ligt, dat suggereert namelijk dat er te weinig opbergruimte in huis is. Leeg wasmanden en prullenbakken, hang schone theedoeken op en lap de ramen. Zorg dat er weinig tot niets op het aanrecht staat, alleen functionele keukenapparatuur. Ruim ook de badkamer zo veel mogelijk leeg: dus geen WC-eend of tandenborstels in het zicht. Vergeet niet de wc-bril omlaag te doen, dat ziet er wat netter uit. 

Tip 4: Geef elke ruimte zijn functie terug

Potentiële kopers zijn gevoelig voor de juiste sfeer en maken zich graag een voorstelling van de functionaliteit van hun nieuwe huis. Rommelkamers en berghokken passen niet in hun ideaalplaatje. Geef iedere ruimte daarom een duidelijke functie om te laten zien wat er mogelijk is. Door in een rommelkamer een logeerbed te plaatsen heb je een extra slaapkamer erbij. Maak van de zolder een ruime werkkamer door er een bureau neer te zetten. Al die spullen die je al hebt ingepakt voor de verhuizing kunnen misschien ergens anders opgeslagen worden. Een garage is eigenlijk bedoeld om een auto binnen te rijden, de potentiële koper wil dat wellicht ook. Laat hem dan wel een lege garage zien zodat hij niet schrikt van een volgepropte klusruimte of fietsenstalling. 

Leer nu van deze opruimtips!

Tip 5: Zorg wel voor gezelligheid

Je huis is nu opgeruimd en schoon, maar het moet niet te kaal worden. Bij verkoopstyling hoort ook een vaas verse bloemen op tafel, het geeft kijkers een prettig gevoel bij binnenkomst. Vergeet ook niet de voortuin en de achtertuin. In de zomer leg je tuinkussens in de stoelen en maak je ook van je tuin een uitnodigende en gezellige plek. Ook de voordeur is een visitekaartje. Zorg voor verlichting buiten en zet een leuke plantenbak naast de deur. 

Maak de bedden mooi op met een neutraal, effen dekbedovertrek. Leg luxe handdoeken in de badkamer en zet kaarsjes op tafel in de woonkamer, dat geeft belangstellenden het gevoel dat er geleefd wordt. En ja, die versgebakken appeltaart werkt écht. De geur geeft je huis meteen iets knus en vertrouwds. Ben je niet zo’n bak-type? Dan zijn er ook kaarsjes in appeltaartgeur. ;)

Tip 6: Bye bye Bruno

Hoe lief je huisdieren ook zijn. Niet iedereen is dol op dieren in huis. Sommigen zijn zelfs allergisch. Het is dus verstandig om je dieren en tevens alle bijbehorende accessoires, zoals een mand in de hal en de voerbak in de keuken, even elders onder te brengen. Met geurkaarsjes kun je eventuele geurtjes verdoezelen.

Tip 7: Terug naar de basis

Uiteindelijk denken de potentiële kopers vanuit de basis van het huis. Straks is het helemaal leeg, wat doen we dan met de vloer, de muren en het plafond? Niet iedereen is dol op klussen en de meesten zoeken dan ook een instapklare woning. Hoe minder ze aan de basis moeten opknappen, hoe meer ze willen betalen voor de aankoop van het huis. Voor jou als verkoper dus wel het overwegen waard om over die versleten vloerbedekking of beschadigde tegels toch nog even een mooie laminaatvloer te (laten) leggen. Net als dat likje verf op de muur kan dit nét het verschil maken bij het verkopen van je huis.

Dit zijn de woontrends voor een eigentijds familiehuis

Tip 8: Tijdens de bezichtiging

Open de ramen en laat je huis voor iedere bezichtiging lekker luchten. Zorg daarnaast voor voldoende (natuurlijk) licht: een licht huis oogt meteen fris en bovendien ruimer. Haal vensterbanken leeg en zorg dat geen meubels het zonlicht tegen houden. Plaats voldoende lichtbronnen zoals lampen. 

Tijdens donkere dagen kun je bij een bezichtiging van tevoren de lampen al aandoen. Zo stapt een kijker een lichte ruimte binnen. Zorg ook dat je gordijnen altijd geopend zijn: potentiële kopers vinden het prettig om tijdens een oriënterende wandeling in de buurt even lekker naar binnen te kunnen gluren.

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

Laat je adviseren door onze interieurstyliste welke houten vloer het beste bij jou past.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

Dit zijn de leukste woonstijlen van 2021

dinsdag 19-01-2021

Dit zijn de leukste woonstijlen van 2021

Ook benieuwd naar de nieuwste trends op gebied van wonen en interieur? In deze blog lees je de nieuwste woontrends voor 2021.

Lees meer
Een taatsdeur past in iedere interieurstijl

woensdag 18-11-2020

Een taatsdeur past in iedere interieurstijl

Een stoere industriële eyecatcher! Zo’n taats draaiende stalen of steellook deur. Met deze tips pas je het eenvoudig toe in jouw interieur.

Lees meer