Hoe kies je de juiste houten vloer? Let op deze 6 zaken!

Hoe kies je de juiste houten vloer voor thuis? 6 zaken om op te letten!

De juiste houten vloer kiezen, kopen en leggen

Vloeren vormen de basis van je interieur en zijn tegelijk echte sfeermakers. Hout heeft een sfeervolle uitstraling en past door de variaties in kleur en afwerking in elk interieur. Maar hoe kies je de juiste houten vloer?

Je wil natuurlijk de goede keuze maken zodat deze goed bij jouw woonstijl past en je hier jaren mee vooruit kunt. Met de volgende tips kies je de perfecte houten vloer die van thuiskomen een feestje maakt.

Voor wie van hout houdt

Maar eerst: inspiratie voor het kopen van een vloer

Het kiezen van de juiste houten vloer kan lastig zijn. De vloer is de basis en dus bepalend voor de stijl of de sfeer in jouw huis. Start daarom met het opdoen van ideeën, zodat je je goed ingelezen hebt en je de beste keuze voor jouw vloer kan maken. Haal je eerste inspiratie van Pinterest, uit woonbladen en bezoek speciaalzaken om de houten vloeren te zien én te voelen. Het is raadzaam om dan al ongeveer te weten welke woonstijl je wil aanhouden: bijvoorbeeld modern, landelijk, jaren '30, klassiek, bohemian of industrieel. 

Voor elke stijl is wel een passende houten vloer te vinden. De keuze voor materiaal, kleur, bewerking en patronen wordt een stuk makkelijker als je weet wat jouw smaak qua woonstijlen is.

Vloervraag 1: voor welk materiaal vloer ga je?

De keuzemogelijkheden voor vloeren zijn door de jaren heen enorm uitgebreid. De kwaliteit van een houten vloer kan sterk verschillen en wordt vaak pas zichtbaar na jaren gebruik. Werken met een natuurproduct als hout vraagt om het hoge kennisniveau van de legger. Je kunt daarom ook voor een goede look-a-like gaan. De populairste vloersoorten zijn:

  • Multiplank vloeren (duoplank): Opgebouwd uit een massief houten toplaag en een onderlaag van hoogwaardig berken multiplex. Het voordeel is dat het minder gevoelig is voor wisselingen van de luchtvochtigheid.
  • Traditioneel parket: Een massief houten vloer die tijdloos en duurzaam is. De houtsoort bepaalt de kleur, uitstraling en slijtvastheid.
  • Fineerparket: Fineerparket is een parketvloer waarbij alleen de toplaag van écht hout is. Elke plank is uniek.
  • Lamelparket: een houten vloer, opgebouwd uit verschillende lagen die kruislings op elkaar worden verlijmd. Deze verschilt weinig van een multiplank vloer: alleen de toplaag is dunner.
  • PVC vloeren: een budgetvriendelijke houtvrije parketvloer. Deze kunststof parketvloer wordt gemaakt van verschillende lagen PVC.
  • Laminaatvloeren: een houtvrije vloer die bestaat uit lagen. De toplaag is slijtvast met een houtdecor print.

Vloervraag 2: welk patroon is jouw favoriet?

Liefhebber van patroonvloeren? Dat snappen we! Het voegt nét wat extra's toe aan jouw interieur. Naast dat een houten vloer recht wordt gelegd in brede planken, is een patroonvorm ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een Hongaarse punt of een visgraat. Ken je ook een Versailles patroon al? Dit is voor de vloer met chique uitstraling. Er zijn diverse afmetingen van legpatronen mogelijk. Heb je de ruimte? Maak het dé eyecatcher van je interieur en ga voor walvisformaat. 

Bekijk hier de vloeren van Verhaag

Vloervraag 3: welke kleur wordt het?

Een houten vloer is verkrijgbaar in lichte natureltinten, grijstonen of in een witte look. Ga je liever voor een warme kleur, kies dan voor een houtsoort die van nature al mooi rood of bruin van kleur is. Wil je een eikenhouten vloer in donkere kleuren? Dan kan dat in de fabriek dankzij een rookproces en donkere kleurolie gemaakt worden. Ben je juist gecharmeerd van een doorleefde eeuwenoude look zoals in kloosters en kastelen? Kies dan voor het leggen van een exclusief verouderde parketvloer. Een ‘oude’ houten vloer geeft een zeer karakteristieke, antieke sfeer. Vanaf dag één ligt er een sfeervolle parketvloer met een gerijpte uitstraling.

De meeste houten vloeren worden tegenwoordig in de fabriek al helemaal op de gewenste kleur gemaakt. Het voordeel hiervan is een legio aan mogelijke kleuren en een vloer waar je na het leggen meteen op mag lopen. De speciale kleurbehandelingen kunnen vaak alleen in de fabriek toegepast worden. Het is daarom helaas niet mogelijk om een speciale kleurbehandeling uit te voeren op een eiken vloer die je thuis al hebt liggen en na het schuren een andere uitstraling wil geven. 

Ontdek hier welke kleur houten vloer het best bij jou past

Vloervraag 4: vast of zwevend leggen?

Houten vloeren zijn op twee manieren te leggen: vast of ‘zwevend’ op een ondervloer. Het verschil merk je onder andere wanneer je over de vloer loopt. Alle vloeren hebben een bepaalde massieve toplaag. Hoe de vloerdelen verder zijn opgebouwd, wordt bepaald door het type houten vloer. Denk aan multiplank, lamelparket, fineerparket of een gave traditionele parketvloer. De massieve toplaag kan op verschillende manieren bewerkt en afgewerkt worden. Dat bepaalt uiteindelijk de look van jouw houten vloer. 

Bespreek de specificaties en voordelen van deze houten vloeren met een vakman, dan weet je zeker dat je voor een vloer kiest die bij jou past.

Maak een afspraak met de vloerenexperts van Verhaag

Vloervraag 5: vloerverwarming of niet?

Niet alleen het oog wil wat, ook voeten hebben zo hun voorkeur. Op een koude ochtend op blote voeten in huis rondbanjeren omdat de vloer heerlijk warm is: dat is puur genieten! Vloerverwarming kan prima gebruikt worden als hoofdverwarming. Het is wel belangrijk dat je je goed laat informeren en adviseren voordat je een houten vloer voor op vloerverwarming gaat kopen. Want er zijn uiteraard wel regels aan verbonden.

Lees meer over vloerverwarming

Vloervraag 6: hoe zit je met het onderhouden van een houten vloer?

Uiteraard moet een vloer niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Ga na hoeveel tijd en moeite jij wil steken in het onderhoud van jouw houten vloer. Zo kun je al eenvoudig wegstrepen wat praktisch gezien niet bij je past.

Het normale onderhoud voor alle houten vloeren is het stofvrij maken met een stofzuiger of vloerwisser. Een vloer met een afwerking met olie, hardwaxolie of lak dient daarbij vochtig gereinigd te worden met een uitgewrongen doek en de juiste cleaner of vloerzeep in het sop. 

Daarnaast is het belangrijk om bij alle vloeren regelmatig een extra beschermlaag aan te brengen. Dit is naargelang de slijtage. Het voordeel van olie en hardwaxolie is dat dit plaatselijk bijgewerkt kan worden. Bij een gelakte vloer moet helaas de hele kamer leeg worden geruimd. Vervolgens is het met behulp van een vloerwisser of trekker wel een eenvoudig klusje. Alle houten vloeren zullen na een aantal jaren toch plaatselijk slijtage vertonen. Dan is het tijd om te schuren en weer opnieuw een beschermlaag aan te brengen. Daarna kun je er weer zo’n 10 tot 15 jaar mee vooruit. Kortom: een houten vloer voor het leven.

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

Laat je adviseren door onze interieurstyliste welke houten vloer het beste bij jou past.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

In 4 stappen naar een goede basis voor het interieur

dinsdag 17-05-2022

In 4 stappen naar een goede basis voor het interieur

Een op goed elkaar afgestemd interieur start met een sterke basis. Bepaal eenvoudig de perfecte basis voor jouw mooiste interieur met deze 4 stappen.

Lees meer
5x inspiratie voor jouw plafond

vrijdag 15-04-2022

5x inspiratie voor jouw plafond

Durf in jouw interieur voor een gewaagdere keuze te gaan. Geen wit plafond, maar een plafond met een kleurtje, ander materiaal of een opdruk. Laat je inspireren!

Lees meer