Hoe kies je de juiste houten vloer?

Hoe kies je de juiste houten vloer voor thuis?

De juiste houten vloer kiezen, kopen en leggen

Vloeren vormen de basis van je interieur en zijn tegelijk echte sfeermakers. Hout heeft een sfeervolle uitstraling en past door de variaties in kleur en afwerking in elk interieur. Maar hoe kies je de juiste houten vloer?

Je wil natuurlijk de goede keuze maken zodat je hier jaren mee vooruit kunt. Met de volgende tips kies je de perfecte houten vloer die van thuiskomen een feestje maakt.

Voor wie van hout houdt

Inspiratie voor het kopen van een vloer

Het kiezen van de juiste houten vloer kan lastig zijn. De vloer is de basis en dus bepalend voor de stijl of de sfeer in jouw huis. Haal je eerste inspiratie uit woonbladen en bezoek speciaalzaken om de houten vloeren te zien én te voelen. Het is raadzaam om dan al ongeveer te weten welke woonstijl je wil aanhouden: bijvoorbeeld modern, landelijk, klassiek of industrieel. Voor elke stijl is wel een passende houten vloer te vinden. Is het niet in de kleur of bewerking, dan wel in de patronen waarin je een houten vloer kunt leggen.  

Kleurtrends voor het interieur van 2021
Kleurtrends voor het interieur van 2021

Vast of zwevend leggen?

Houten vloeren zijn op twee manieren te leggen: vast of ‘zwevend’ op een ondervloer. Al deze vloeren hebben een bepaalde massieve toplaag. Hoe de vloerdelen verder zijn opgebouwd wordt bepaald door het type houten vloer. Denk aan multiplanken, lamelparket, fineerparket of een gave traditionele parketvloer. De massieve toplaag kan op verschillende manieren bewerkt en afgewerkt worden. Dat bepaalt uiteindelijk de look van jouw houten vloer. Bespreek de specificaties en voordelen van deze houten vloeren met een vakman, dan weet je zeker dat je voor een vloer kiest die bij jou past.

Het oog wil ook wat: beken kleur 

Een houten vloer is verkrijgbaar in lichte natureltinten, grijstonen of in een witte look. Ga je liever voor een warme kleur, kies dan voor een houtsoort die van nature al mooi rood of bruin van kleur is. Wil je een eikenhouten vloer in donkere kleuren? Dan kan dat in de fabriek dankzij een rookproces en donkere kleurolie gemaakt worden. Ben je juist gecharmeerd van een doorleefde eeuwenoude look zoals in kloosters en kastelen? Kies dan voor het leggen van een exclusief verouderde parketvloer. Een ‘oude’ houten vloer geeft een zeer karakteristieke, antieke sfeer. Vanaf dag één ligt er een sfeervolle parketvloer met een gerijpte uitstraling.


De meeste houten vloeren worden tegenwoordig in de fabriek al helemaal op de gewenste kleur gemaakt. Het voordeel hiervan is een legio aan mogelijke kleuren en een vloer waar je na het leggen meteen op mag lopen. De speciale kleurbehandelingen kunnen vaak alleen in de fabriek toegepast worden. Het is daarom helaas niet mogelijk om een speciale kleurbehandeling uit te voeren op een eiken vloer die je thuis al hebt liggen en na het schuren een andere uitstraling wil geven. 

Voeten op de vloer met vloerverwarming

Niet alleen het oog wil wat, ook voeten hebben zo hun voorkeur. Op een koude ochtend op blote voeten in huis rondbanjeren omdat de vloer heerlijk warm is: dat is puur genieten! Vloerverwarming kan prima gebruikt worden als hoofdverwarming. Het is wel belangrijk dat je je goed laat informeren en adviseren voordat je een houten vloer voor op vloerverwarming gaat kopen. Want er zijn uiteraard wel regels aan verbonden.

Het onderhouden van een houten vloer

Uiteraard moet een vloer niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Ga na hoeveel tijd en moeite jij wil steken in het onderhoud van jouw houten vloer. Zo kun je al eenvoudig wegstrepen wat praktisch gezien niet bij je past.

Het normale onderhoud voor alle houten vloeren is het stofvrij maken met een stofzuiger of vloerwisser. Een vloer met een afwerking met olie, hardwaxolie of lak dient daarbij vochtig gereinigd te worden met een uitgewrongen doek en de juiste cleaner of vloerzeep in het sop. 

Daarnaast is het belangrijk om bij alle vloeren regelmatig een extra beschermlaag aan te brengen. Dit is naargelang de slijtage. Het voordeel van olie en hardwaxolie is dat dit plaatselijk bijgewerkt kan worden. Bij een gelakte vloer moet helaas de hele kamer leeg worden geruimd. Vervolgens is het met behulp van een vloerwisser of trekker wel een eenvoudig klusje. Alle houten vloeren zullen na een aantal jaren toch plaatselijk slijtage vertonen. Dan is het tijd om te schuren en weer opnieuw een beschermlaag aan te brengen. Daarna kun je er weer zo’n 10 tot 15 jaar mee vooruit. Kortom: een houten vloer voor het leven.

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

Laat je adviseren door onze interieurstyliste welke houten vloer het beste bij jou past.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

8 tips voor verkoopstyling

zaterdag 12-12-2020

8 tips voor verkoopstyling

Ga je binnenkort je huis verkopen, of wil de verkoop niet vlotten? Door je huis anders te stylen kan dit een hoop schelen. Maak zelf je huis verkoopklaar!

Lees meer
Een taatsdeur past in iedere interieurstijl

vrijdag 23-10-2020

Een taatsdeur past in iedere interieurstijl

Een stoere industriële eyecatcher! Zo’n taats draaiende stalen of steellook deur. Met deze tips pas je het eenvoudig toe in jouw interieur.

Lees meer