In 4 stappen naar een goede basis voor het interieur

In 4 stappen naar een goede basis voor het interieur

De basisregels voor jouw mooiste huis

Dat warme gevoel dat je lichaam binnentreedt zodra je de deur doorloopt: dát is thuiskomen. En of je dit rijk nou voor je alleen hebt of dit deelt met een partner of gezin, het blijft je eigen plekje waar je helemaal jezelf kan zijn. Dat fijne thuisgevoel begint bij de basis. Een sterke basis geeft rust in huis en je interieur. Vanuit daar kun je starten met het creëren van jouw mooiste thuis. Wij reiken je 4 stappen aan om eenvoudig de perfecte basis voor jouw interieur te bepalen.

De basis hoeft niet basic te zijn

Stap 1: Wat is jouw woonstijl

Je interieur is een weerspiegeling van je persoonlijkheid. Vóór je je huis gaat inrichten, is het daarom goed om te bepalen welke woonstijl met jou matcht. Elke woonstijl wordt gekenmerkt door eigen kleuren, materialen en meubels. Denk bijvoorbeeld aan het landelijk interieur, een bohemian inrichting of een typische jaren ’30 woonstijl. Door je vanaf het begin al bewust te zijn van jouw woonstijl, zal je gehele interieur uiteindelijk veel beter met elkaar matchen. Daarbij voel je je er sneller thuis!

Maar hoe ontdek je welke woonstijl bij jou past? Daar is Pinterest het perfecte platform voor. Deze visuele zoekmachine biedt ontelbaar veel afbeeldingen met inspirerende interieurfoto’s. Maak een bordje aan voor woonstijlen die je mooi vindt en pin erop los! Analyseer vervolgens of je een lijn kan ontdekken in de interieurs: je hebt jouw woonstijl gevonden. Maar ben maar niet bang, het is natuurlijk niet zo dat deze woonstijl de enige stijl is die nog maar mag hanteren. Zo kun je altijd woonstijlen met elkaar combineren of dankzij een basic basis switchen van woonstijl.

Stap 2: Kies de kleuren en materialen

Vervolgens bepaal je aan de hand van je woonstijl welke kleuren en materialen het best bij jouw smaak passen. Mix and match door een moodboard te maken! Tips nodig? Lees hier hoe je een moodboard maakt voor jouw interieur.

Start door 3 of 4 kleurtinten te kiezen. Behoefte aan rust in huis? Dan kun je echt wel uit méér kiezen dan alleen wit. Kiezel, greige, marmer, walnoot, zand, linnen, zwart en messing: zo warm en sereen kan een naturelpalet zijn. Of ga juist voor een opvallend interieur door één of meer uitgesproken kleuren te kiezen. Vind je dit spannend? Dan kun je deze kleuren bijvoorbeeld ook terug laten komen in accessoires, zodat je ze ook gemakkelijk kunt wisselen als je de kleur zat bent.

Welk materiaal spreekt jou het meest aan voor jouw interieur? Materialen uit de natuur zijn bijvoorbeeld door hun rustgevende uitstraling uitermate geschikt voor de slaapkamer. Laat donkere houtsoorten op verschillende plekken in je huis ruimte terugkomen voor een warm nest. Of ga juist voor licht hout: dit staat lekker fris naast een grijze muur.

Vergeet bij je keuze voor kleuren en materialen in het interieur vooral niet: opposites attract. Zwart en wit, wol en hout, hoekig en rond. Al deze tegenpolen versterken elkaar en hebben iets met elkaar gemeen: ze zijn tijdloos en geven een basic interieur een klassieke twist. Samen sterk!

Hulp nodig bij het maken van een moodboard?

Meld je aan voor een workshop!

Stap 3: Geef je interieur vorm met de vloer, wanden & plafond

In deze stap leg je écht de basis voor het interieur. Maak de vertaalslag van jouw moodboard naar de keuze van de vloer, de wanden en het plafond. Het wordt vaak onderschat, maar dit is echt bepalend voor de sfeer in huis. Ga je voor een klassieker, of doe je iets speciaals met je plafond? En krijgen jouw muren een kleurtje van je moodboard? Iets om goed over na te denken!

En dan de vloer: misschien wel het belangrijkste grondbeginsel voor je interieur. Je loopt, speelt, danst, werkt en leeft erop: de vloer is de basis in huis. Maak daarom een weloverwogen keuze als het gaat om de ideale vloer. Een interieur met een basic kleurenpalet van zwart, grijs en beige krijgt bijvoorbeeld een klassiek randje door een verouderde vloer. Dit is een nieuwe vloer, maar dan met een karakteristieke, geleefde uitstraling. Alsof er al jaren op gedanst is.

Stylingtip: wist je dat notenhout met strak matzwart een geweldig mooi designduo is in huis? Bruin is nog altijd niet de populairste kleur uit het spectrum, vooral niet voor vloeren. Jammer, want het is een erg warme en sfeervolle tint voor in huis. Denk aan houtsoorten als Walnoot, Wengé en Iroko.

Stap 4: Zorg voor voldoende opbergruimte

Rust in huis begint zonder rotzooi. Vergeet daarom bij de basis van je interieur niet om alvast na te denken over voldoende opbergruimte. Vaak is dit iets waar je pas bij de inrichting over nadenkt en dan kom je uiteindelijk toch altijd plek tekort.

Een tip is om te kiezen voor kasten met slimme deursystemen: kasten waar je veel in op kunt bergen en deuren die niet veel plaats in beslag nemen. Vul met een maatwerk kast ook eenvoudig de moeilijke hoeken in een kamer. Daarnaast kun je zo’n kast op maat helemaal naar eigen hand zetten zodat deze perfect matcht met de rest van jouw interieur.

Laat je inspireren door Verhaag op Pinterest

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

De styliste denkt met je mee voor een sfeervol interieur.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

Zó combineer je steellook schuifdeuren onder jouw overkapping

woensdag 06-07-2022

Zó combineer je steellook schuifdeuren onder jouw overkapping

Ga voor steellook schuifdeuren onder de overkapping of in je tuinhuis: de ideale koppeling met je tuin volgens onze experts.

Lees meer
Hoe kies je de juiste houten vloer? Let op deze 6 zaken!

dinsdag 26-04-2022

Hoe kies je de juiste houten vloer? Let op deze 6 zaken!

Vind je het lastig om de juiste houten vloer voor thuis te kiezen, te kopen en te leggen? Verhaag helpt jou bij het maken van de juiste keuze voor jouw interieur.

Lees meer