Tips voor het maken van een interieur moodboard

In the mood met behulp van een interieur moodboard

Een warm welkom in je eigen huis

Er is niets lekkerder dan thuiskomen in een interieur dat voelt als thuis en helemaal naar je eigen smaak is ingericht. Thuis is zoveel meer dan de plek waar je woont. Daarnaast is de beleving van een ruimte is voor iedereen persoonlijk, iedereen heeft eigen voorkeuren en een eigen smaak. Het jij last van stijlstress? Met de volgende tips kom je een heel eind. Door het maken van een moodboard vind je de stijl die bij je past.

Let's make a mood

Off- en online vooronderzoek

Start met het opdoen van ideeën en inspiratie door Pinterestbordjes aan te maken, kleur- en materiaalstalen op te vragen en door woonbladen heen te bladeren. Het begin is gemaakt! Het is verleidelijk om te starten bij leuke woonaccessoires, maar die laten we even voor wat het is. Verdiep je in alle woonstijlen en trends en ga bij jezelf na welke je mooi vindt. De bekendste en belangrijkste stijlen zijn de moderne, landelijke, klassieke en natuurlijke stijl.

Het begint bij de basis

Het gaat allereerst om de basics van je inrichting, zoals kleuren en materialen van de vloer, wanden en het plafond. Bezoek winkels om een goed beeld van kleuren te krijgen en materialen te voelen. Denk goed na wat je kiest als basis, want dit zijn keuzes voor de lange termijn en die wissel je niet zo vaak. Eén wand voorzien van een gedurfde kleur of behang is verrassend, maar creëert ook een groot contrast. Juist door de hoek om te gaan en meerdere wanden in dezelfde tint te schilderen of te behangen, wordt de ruimte één geheel. Vergeet niet dat ook verlichting en de raambekleding onderdeel is van jouw basisplan. 

Dit zijn de leukste woonstijlen van het moment

Combineer en leer

Begin vervolgens langzaam met het combineren van de kleuren die je hebt uitgekozen. Door te variëren met materialen en structuren voorkom je dat een ruimte ‘saai’ oogt. Bij een donkere vloer kies je bijvoorbeeld een lichte tint op de muren, anders lijkt de ruimte lijkt veel kleiner dan het daadwerkelijk is. Let er wel op dat er niet teveel contrast is tussen de kleur op de muren en de vloer, dat maakt het namelijk gauw kil. Vind je lichte muren en een donkere vloer wel heel mooi, dan kun je ervoor kiezen om een groot, licht vloerkleed neer te leggen om zo toch een verbinding te leggen. 

Eén van de beste inrichtingstrucjes in om verbindingen te leggen tussen verschillende elementen in het interieur. Door bijvoorbeeld een kleur of bepaald materiaal – zoals hout of staal - op meerder plekken terug te laten terugkomen, past dit goed bij elkaar en vormt dit automatisch meer één geheel. Ook door bijvoorbeeld een vloerkleed te leggen, zorg je ervoor dat de meubels die hier op staan met elkaar verbonden worden. 

Orde op zaken

Voordat je al je verzamelde afbeeldingen en stalen op het moodboard gaat plakken, maak je hier eerst een collage van op tafel. Dan ga je door met de volgende stap: ordenen. Je bekijkt alle afbeeldingen, kleuren en materialen kritisch. Word je er blij van en matcht het bij de rest? Dan mag het op het moodboard. Bij enige twijfel gaat de afbeelding niet door naar de volgende ronde.   

Dan is het tijd voor de laatste stap: plakken. Plak je bevindingen met overlappingen op het moodboard en ga voor een variatie in dikte voor een ruimtelijk effect. Een goed moodboard is stevig zodat je het gemakkelijk mee kunt nemen bij het woon-winkelen. Let daarom ook op een handzaam formaat. Een A4-formaat van 3mm dik MDF of foam volstaat hierbij prima. 

Kom je er ondanks deze tips niet helemaal uit? Je kunt onder begeleiding van de professionele woonstyliste van Verhaag een workshop interieurstyling volgen. Je leert met behulp van foto’s, materialen en kleurstalen je eigen woonstijl kennen. De workshop wordt gegeven in een inspirerende showroom en duurt circa 2,5 uur.

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

De styliste denkt met je mee voor een sfeervol interieur.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

Dit zijn de do's en don'ts van woonstijlen combineren

dinsdag 31-08-2021

Dit zijn de do's en don'ts van woonstijlen combineren

Woonstijlen kunnen tegenwoordig allemaal met elkaar gecombineerd worden! Maar hoe doe je dit goed en verantwoord? Dit zijn de basisregels van het combineren.

Lees meer
Zo style je een slaapkamer met een vrijstaand bad

dinsdag 20-07-2021

Zo style je een slaapkamer met een vrijstaand bad

Heerlijk badderen en wegdromen in een slaapkamer met een vrijstaand bad. Geniet van een warm bad in de badkamer en suite thuis met deze stylingtips!

Lees meer