Verbeter de akoestiek in je woning met deze praktische oplossingen

Verbeter de akoestiek in je woning met deze praktische oplossingen

Strakke en moderne akoestische oplossingen in huis   

Een huis vol visite is altijd hartstikke gezellig, maar kan ook de nodige ergernissen met zich meebrengen. Vooral als je elkaar slecht tot niet verstaat door galm. Klinkt het hol in huis of heb je een nagalm in de woonkamer? Dan kun je spreken van slechte akoestiek. 

Vervelend, maar wel op te lossen en te verbeteren. Een galm of hol geluid verminderen is op verschillende manieren mogelijk. Ontdek deze bijzondere oplossingen om een comfortabel huis te realiseren.

Een oorverdovende stilte, een genot voor het oor

Hoe ontstaat een slechte akoestiek in huis?

De weerkaatsing van geluid zorgt voor een echo. Een hol en hard geluid is niet fijn en geeft je een onrustig gevoel. En juist thuis moet een plek zijn waar je tot rust komt. Een strak en modern interieur met een hoog plafond, gestucte muren en grote ramen is erg mooi, maar funest voor de akoestiek. Geluid weerkaatst tegen de kale, harde oppervlakken waardoor er galm in huis ontstaat. Veel mooie elementen die we in huis toepassen, zoals stalen deuren en een harde vloerbedekking, maken dat de geluidsgolven makkelijk kunnen reflecteren. Dat wil niet zeggen dat je deze materialen niet meer kunt toepassen, integendeel. Er zijn hele leuke, hippe oplossingen om de geluidsgolven te doorbreken. De geluidsabsorptiekwaliteit en akoestiek wordt dus bepaald door de indeling van de ruimte, maar ook door de geluidsabsorberende kwaliteit van de in de ruimte gebruikte materialen.

Kleurtrends voor het interieur van 2021
Natuurlijk kiezen voor een gezonde en groene woonstijl

Genieten zonder irritatie en stress met een akoestisch plafond

De akoestiek en spraakverstaanbaarheid in een ruimte gaan hand in hand. Met de akoestische oplossingen kun je dit direct verbeteren. Door geluidsabsorptie kun je de geluidsdruk in een ruimte onder controle houden. Zo ontstaat een comfortabel thuis waar men kan genieten zonder irritatie en stress door veel lawaai.  Akoestiekverbetering kan via de wanden  door het plaatsen van akoestische panelen. Ook met behulp van een strak plafond kan de geluidsweerkaatsing tegen worden gehouden. Een akoestisch plafondpaneel is niet alleen praktisch, maar ook esthetisch verantwoord: ze gaan volledig op in de stijl van het interieur. De plafondpanelen krijgen namelijk dezelfde kleur als het plafond, waardoor ze nauwelijks opvallen. Het laten plaatsen van zo’n naadloos akoestisch plafond of een spanplafond kan zelfs eventueel met geïntegreerde verlichting.

Denk out of de box met materialen en juist in hokjes met de indeling

Naast akoestische wanden of plafonds  zijn er nog andere manieren om de galm in huis te verminderen. Leg bijvoorbeeld een groot en hoogpolig kleed om te genieten van zowel een harde vloer als goede akoestiek. Een andere optie is om gordijnen op te hangen om de galm te reduceren. Gordijnen absorberen de geluidstrillingen, mits je kiest voor een volle stof. De weerkaatsing van het geluid kun je daarnaast doorbreken met bijvoorbeeld hanglampen van zacht materiaal. 

Naast het aanpassen van de materialen, kun je hol geluid verminderen door het aanpassen van de indeling van het interieur. Door verschillende hoekjes te creëren in een open ruimte, doorbreek je de weerkaatsing van het geluid. Denk hierbij aan planten met grote bladeren. Ook kan een open kast of een roomdivider al veel doen, zonder dat het hokkerig aanvoelt. Deze kun je gezellig aankleden met accessoires. Ook hier werkt het clusteren van verschillende planten in de open kast of een grote plantenbak goed. Al met al zijn er  genoeg geluidsabsorberende oplossingen om de nagalm en akoestiek te verbeteren, zodat je thuis volledig tot rust kunt komen.

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

De styliste denkt met je mee voor een sfeervol interieur.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

Inspirerende stylingtips voor een prettige werkplek thuis

woensdag 24-03-2021

Inspirerende stylingtips voor een prettige werkplek thuis

Een thuiskantoor is met enkele simpele aanpassingen zo om te toveren in een heerlijke werkplek!

Lees meer
Inspiratie om een landelijk interieur in te richten

maandag 08-02-2021

Inspiratie om een landelijk interieur in te richten

Ook zo’n fan van een landelijk interieur? Met de juiste kleuren en accessoires krijg je een landelijke sfeer in huis.

Lees meer