Zo creëer je het perfecte lichtplan voor jouw interieur

Zo creëer je het perfecte lichtplan voor jouw interieur

DE BASIS VAN SFEER IS LICHT

Jij bent helemaal blij met jouw interieur, maar toch… Het ziet er niet zo uit als in de magazines en op TV. Je krijgt nét niet de juiste sfeer voor elkaar, het lijkt alsof er iets mist. Niet getreurd, je hoeft niet bij de pakken neer te gaan zitten! Wij weten wat jouw interieur nodig heeft. Heb je je al eens afgevraagd of de belichting wel klopt? Een interieur valt of staat namelijk met de juiste verlichting. En daarmee kun je prima zelf aan de slag. Met ons advies creëer jij in een handomdraai het perfecte lichtplan voor jouw interieur! 

Ontwerp een flitsend lichtplan

Licht in de duisternis

Een goed lichtplan is heel belangrijk voor de samenhang van je interieur. Goede verlichting kan jouw interieur volledig transformeren. Je maakt er een ruimte optisch groter mee, of laat het juist heel intiem lijken. Ga je voor een toegankelijke en open sfeer, of een knus en gezellig optrekje? Om de juiste sfeer voor elkaar te krijgen, hebben wij een stappenplan bedacht. Haal de interieurexpert in jezelf naar boven en ga aan de slag met dat verlichtingsplan! 

Lees hier meer tips over het stylen van je interieur

Terug naar de tekentafel

Voordat je kunt gaan shoppen, komt eerst de voorbereiding: terug naar de tekentafel! Het is belangrijk om jouw lichtplan nauwkeurig af te stemmen op jouw inrichting. Neem daarom de schaaltekening van jouw huis bij de hand, of teken er zelf een. Teken deuren, ramen en vaste elementen en geef ook aan waar jouw stopcontacten zich zitten. Het is extra handig als je net begint met bouwen, of gaat verbouwen. Dan kun je vanaf het begin rekening houden met de plaatsing van lichtbronnen. Vraag jezelf af op welke plekken er al genoeg licht binnenkomt en op welke plekken er nog wat extra licht bij mag komen. Bevindt zich daar ook nog eens een stopcontact? Dat is goed nieuws! Geef in de tekening aan dat hier verlichting moet komen. 

Welk type verlichting past in jouw interieur?

Als je weet waar je verlichting mag komen, kun je gaan nadenken over welke verlichting daar mag komen. Er zijn namelijk vier verschillende soorten waar je uit kunt kiezen.  

1. Regel eerst je basisverlichting: Dit zijn de grote lampen in het midden van de ruimte die je bedient met een schakelaar. Zonder deze basisverlichting is er geen eenheid in je huis. Vooral in de woonkamer zorg je voor één geheel met de juiste hanglamp.  

2. Daarna komt het leukere gedeelte: sfeerverlichting. Hiermee geef je de juiste accenten. Welk favoriet plekje of hoekje vraagt nog om iets extra’s? Die plek in de woonkamer of slaapkamer licht je op met mooie wandverlichting of een schemerlamp! Gebruik een warm wattage voor extra gezelligheid en intimiteit in huis.  

3. Heb je een schilderij of andere eyecatcher in je interieur staan waar je trots op bent? Dat mag best extra benadrukt worden met accentverlichting. Hang bijvoorbeeld mooie spots boven een schilderij.

4. Tot slot moeten sommige lampen naast ‘mooi’, ook nog gewoon functioneel zijn. Op plekken waar je werkt, zoals je bureau of aanrechtblad, ga je voor feller licht. Functioneel licht is ook erg belangrijk in het verlichtingsplan van je badkamer! Je moet ten slotte wel goed kunnen zien of je haar goed zit.

BLOG LICHTPLAN FOTO 4.jpg

Stylen maar!

Tot slot is het tijd voor het leukste gedeelte: jouw woonstijl bepalen en lampen uitzoeken die daarbij passen! Pak je moodboard erbij en shoppen maar. Als je vasthoudt aan jouw moodboard en kiest voor één stijl, creëer je genoeg balans om daarnaast helemaal los te gaan met verschillende soorten lampen. Shop bijvoorbeeld voor wandlampen, hanglampen, plafonniéres of schemerlampen en combineer erop los. Waar wacht je nog op? Aan de slag dan met dat lichtplan!

Maak het moodboard van je dromen

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig?

De styliste denkt met je mee voor een sfeervol interieur.

Chat of maak een belafspraak met de styliste

Meer lezen?

Ontdek de perfecte vloer voor jouw interieur!

dinsdag 25-04-2023

Ontdek de perfecte vloer voor jouw interieur!

Twijfel je over de beste vloer voor jouw interieur? Van aparte vloeren tot houten vloer inspiratie: wij hebben alles voor je op een rijtje gezet zodat jij de vloer van je dromen vindt!

Lees meer
Richt zó je slaapkamer in voor de beste nachtrust

maandag 20-03-2023

Richt zó je slaapkamer in voor de beste nachtrust

Wist je dat de inrichting van jouw slaapkamer invloed heeft op je nachtrust? Met dit interieuradvies creëer jij in no-time een rustgevende slaapkamer!

Lees meer